Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Cape Point

Οι δυτικές ακτές της Αφρικής, που βρέχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό, είναι βραχώδεις, απότομες, αφιλόξενες και δεν είναι εύκολο να τις προσεγγίσουν πλοία. Οι πρώτοι θαλασσοπόροι, που επιχειρούσαν να βρουν θαλάσσιους δρόμους προς τις Ινδίες, κατάφεραν να δέσουν τα πλοία τους στην παραλία δίπλα στο ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Όταν είδα την παραλία αυτή ένοιωσα έκπληξη γιατί μου φάνηκε πολύ στενή και εκτεθειμένη στον καιρό.
Νοτιότερα από το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, βρίσκεται το Cape Point. Ο Ντιάζ αρχικά το ονόμασε ακρωτήριο των καταιγίδων, το 1488. Το σημερινό του όνομα του το έδωσε ο βασιλιάς της Πορτογαλίας Ιωάννης ο ΙΙ. «Cape Point», το αιχμηρό ακρωτήρι! Πραγματικά έτσι είναι! Είναι ένας μυτερός βράχος πάνω από την θάλασσα! Ένας βράχος, που έχει ύψος 249 μέτρα!!!
Με το αυτοκίνητο μπορείς να φτάσεις ως ένα σημείο στο ακρωτήριο. Μετά υπάρχουν διαμορφωμένα μονοπάτια, που μπορείς να ακολουθήσεις για να απολαύσεις την θέα και να βγάλεις φωτογραφίες. Ένα τελεφερίκ οδηγεί με λιγότερο κόπο στον φάρο, που λειτουργεί εκεί. Ο φάρος αυτός τοποθετήθηκε στο ακρωτήριο μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και λένε ότι είναι ο πιο ισχυρός φάρος της Ν Αφρικής.
Το Cape Point θεωρούσαν ότι ήταν το σημείο που συναντιόνται οι δυο ωκεανοί ο Ατλαντικός και ο Ινδικός. Η θεωρεία αυτή καταρρίφθηκε όταν βελτιώθηκαν οι τρόποι χαρτογράφησης της περιοχής. Οι δυο ωκεανοί ενώνονται λίγο πιο ανατολικά στο Cape Agulhas!
Στο ακρωτήριο διασταυρώνονται δυο από τις πιο διαφορετικές θερμοκρασιακά υδάτινες μάζες. Το ψυχρό ρεύμα Benguela που βρέχει την Δυτική ακτή της Ν Αφρικής και το θερμό Agulhas που βρέχει την Ανατολική ακτή του ακρωτηρίου. Ο αέρας στην περιοχή είναι πάντα δυνατός και τόσο καθαρός που αισθάνεσαι το οξυγόνο και την αλμύρα της θάλασσας σε όλο σου το σώμα. Η θαλάσσια περιοχή έχει έντονα ρεύματα και είναι πολύ επικίνδυνη για την ναυσιπλοΐα. Μεγάλος αριθμός ναυαγίων έχουν σημειωθεί στην περιοχή πιο συγκεκριμένα έχουν καταγραφεί 26 ναυάγια
Το Cape Point έχει ανακηρυχθεί σαν φυσικό καταφύγιο από το 1938, και αργότερα, το 1998 ενσωματώθηκε στο Table Mountain National Park. Το πάρκο αυτό που σχηματίστηκε έχει έκταση 7.750 εκτάρια (έκταση αντίστοιχη με την Σαντορίνη) Το πάρκο βρίσκεται 70 χλμ. νότια από το κέντρο της πόλης του Κέιπ Τάουν.
Είναι καταφύγιο για 250 είδη διαφορετικών πουλιών. Είναι ένας παράδεισος για τους ανθρώπους που έχουν το χόμπι να παρατηρούν τα πουλιά (ένα χόμπι πολύ διαδεδομένο στην Ν Αφρική). Στο πάρκο κατοικούν επίσης, σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, μικρά θηλαστικά, ζέβρες, αντιλόπες, μπαμπουίνοι , στρουθοκάμηλοι, ερπετά, έντομα, χελώνες, σαύρες κλπ. Στη θαλάσσια περιοχή του υπάρχουν φώκιες, δελφίνια, σπάνια είδη φάλαινας και αμέτρητα διαφορετικά είδη θαλάσσιας ζωής. Καταπληκτική είναι και η χλωρίδα της περιοχής προσαρμοσμένη στους δυνατούς ανέμους που επικρατούν αλλά με εντυπωσιακή βιοποικιλότητα Η περιοχή του Cape Point είναι πόλος έλξης για τους λάτρεις των υπαίθριων δραστηριοτήτων και προσφέρει δυνατότητα για πεζοπορία, σέρφινγκ, ψάρεμα, picnicking, και ποδηλασία και όλα αυτά με φόντο το θεαματικό σκηνικό των βουνών και των ακτών στο πιο νοτιοδυτικό σημείο της Αφρικής, σε απόσταση 6.248Km από τον Νότιο Πόλο...
Πολύς κόσμος επισκέπτεται το ακρωτήριο. Οι υπεύθυνοι του πάρκου έχουν φροντίσει να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των τουριστών. Λειτουργούν λοιπόν εκεί αναψυκτήριο, εστιατόριο και ένα κατάστημα που πουλάει αναμνηστικά δώρα.
Η αίσθηση να είσαι στο σημείο αυτό είναι μοναδική!

36 σχόλια:

  1. Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος, ονομασία κατ' εφημισμόν, όπως έλεγανα τα παλαιά βιβλία γεωγραφίας και ιστορίας. Για να "καλοπιάνουν" οι ναυτικοί το ακρωτήρι και να μην τους φέρνει φουρτούνες και θαλοσσοταραχές!
    Άγριας ομορφιάς τα τοπία σου καλή μου Αγγελική.
    Εξαιρετικές όπως πάντα και ταξιδιάριακες.
    Καλό Μήνα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία! Έτσι λοιπόν και με το ακρωτήρι... Ζούμε ελπίζοντας Πηνελόπη μου!
    Καλό μήνα και σε σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μάς συναρπάζουν τ'ακρωτήρια, ίσως γιατί είναι το τελευταίο βήμα στερεού εδάφους πριν από το..χάος:) κάπως έτσι ένιωθα κι εγώ στο ακροταίναρο
    καλό μήνα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καρδούλα μου, αν στο ακροταίναρο ένιωθες έτσι, δες αυτή τη αεροφωτογραφία του Cape Point, να δεις τι θα πει ακρωτήρι που το χτυπά μέρα νύχτα ο Ατλαντικός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι μιλάμε για θεαματικό σκηνικό και διαφορετικές εικόνες και εντυπώσεις.

    Ο ωκεανός εκβράζει άδεια όστρακα και φύκια μερικά των οποίων είναι μεγάλων διαστάσεων και μοιάζουν με σκασμένα λάστιχα από νταλίκα
    Με κάνεις και ζηλεύω..
    :-)
    Καλό μήνα,

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
    (τα διατηρώ 26 περίπου χρόνια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γλαρένια, λατρεύω αυτά τα πολύτιμα ευρήματα, σαν τα κογχύλια σου, που τα μαζεύουμε και φυλάμε, σαν τα μάτια μας, για να μας ταξιδεύουν στο χωρο-χρόνο κάθε φορά που τα κοιτάμε και τα αγγίζουμε!
    Εύχομαι να ξαναβρεθείς στο αγαπημένο σου Κέιπ Πόιντ, ή όπου αλλού "πετάς" ελεύθερη και ωραία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ζάλη είπες Καρδούλα μου? Τότε τι λες για αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σου και τα τοπία εντυπωσιακά! Τι καλά που μπορείτε να βλέπετε τέτοιες ομορφιές! Καλή εβδομάδα και καλό μήνα σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγγελική οι περιγραφές σου σε συνδυασμό με τις φωτό κάθε φορά μας μαγεύουν.
    Μπορεί να είσαι μακριά από αγαπημένα σου πρόσωπα αλλά είσαι και τυχερή για όλα αυτά τα ταξίδια σου!!
    Καλό μήνα , φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγγελική,με τις περιγραφές και τις φωτογραφίες μας ταξιδεύεις!Πραγματικά άγρια ομορφιά!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ένοιωσα σαν να είμαι εκεί.
    Καταπληκτικό!
    Καλό μήνα να έχουμε :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγγελικη μου καταπληκτικο μερος.Μπηκα και στο αλμπουμ picasa απιστευτη ομορφια.Ευχαριστω ειλικρινα για οσα καινουρια μας μαθαινεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καρδούλα έχεις δίκιο!

    Big mama και σε εσένα τις καλύτερες ευχές! Οι ομορφιές υπάρχουν παντού! Χρειάζεται να έχεις μάτια να τις δεις…

    Ξανθή μου, εκμεταλλεύομαι κάθε ευκαιρία που έχω! Αυτά τα ταξίδια τα έχουμε κάνει όλη η οικογένεια μαζί! Αν δεν με βαριέστε, θα σας πω και συνέχεια στην περιοχή του Κ Τάουν! Ακολουθούν οι νότιο Αφρικανοί πιγκουΐνοι! Καλό μήνα και σε σένα!

    Ελένη μου, ο ωκεανός, τα βράχια και η διαφορά της θερμοκρασίας στα νερά δημιουργούν αυτό το ιδιαίτερο περιβάλλον, που πάντα είναι αγριεμένο! Μα πανέμορφο! Φιλάκια και σε σένα!

    Αστεράκι ετοιμάσου για την συνέχεια του ταξιδιού!

    Γιάννα είναι ευκαιρία τώρα που είμαι εδώ, να ταξιδέψω και να δω την χώρα (και τις γειτονικές άμα μας δοθεί η ευκαιρία)! Σε κάθε βόλτα γυρίζω με κάμποσες φωτογραφίες! Ε, να μη σας τις δείξω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οι αφηγήσεις και οι εικόνες σου με ταξιδεύουν και με χαλαρώνουν!
    Αλήθεια, έχεις σκεφτεί όλες αυτές τις πολύ όμορφες και περιγραφικές αναρτήσεις σου με τις σχετικές φωτό να τις εκδόσεις σε ένα βιβλιαράκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπέτυ μου, έχουμε ήδη εκδόσει με τον Γιάννη το πρώτο μας βιβλίο με φωτογραφίες. Τώρα ετοιμάζουμε το δεύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πως το καταφερνεις κάθε φορά.. είναι ο τρόπος που γράφεις....ο τρόπος που φωτογραφίζεις πάντα νιώθω σαν να το είδα απο κοντά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θέα που κόβει την ανάσα! Μου θυμίζει τις απότομες δυτικές ακτές του νησιού μου...Οι πληροφορίες σου, όπως πάντα ακριβείς και σαφείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα Νίκη μου, για πολύ καιρό δίσταζα να μιλήσω για την εμπειρία μου στην Αφρική γιατί νόμιζα ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται...

    Κική μου, κανένα σημείο στην Ελλάδα δεν έχει την αγριότητα του Κέιπ Πόιντ! Η χώρα μας έχει την γλύκα της μικρής κλίμακας και στα πιο βραχώδη σημεία της. Ο Ωκεανός δημιουργεί διαφορετικό περιβάλλον και οικοσύστημα. Σκέψου τα κύματά του από πόσα χιλιόμετρα έρχονται και με τι ορμή χτυπούν τις ακτές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Tι ωραία ξενάγηση Αγγελική μου! Σ'ευχαριστούμε πολύ γιατί έτσι μπορούμε και εμείς να πάρουμε μια γεύση αυτής της άγριας ομορφιάς!
    Οι φωτογραφίες σου καταπληκτικές!
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. καταπληκτικές φωτό...Υπέροχες όλες εκείνες που η θάλασσα ενώνεται με τον ουρανό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Στην Αθήνα βρέχει σήμερα και κάνει κρύο. Πήρα τον καφέ μου και ταξίδεψα μαζί σου ... μακριά. Περιγράφεις πολύ όμορφα και οι εικόνες έχουν τόση δύναμη. Να περνάτε καλά Αγγελική :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Navarino-s με τα καλά λόγια θα πάρει το μυαλό μου αέρα… Σύντομα θα βάλω ένα άρθρο για τους αφρικάνικους πιγκουΐνους στη περιοχή του πάρκου…

    Artanis είδες ο ωκεανός έχει αυτή τη υγρή ατμόσφαιρα που δίνει αυτό το βελούδινο αποτέλεσμα…

    Βίκυ μου και εδώ βρέχει μέρες τώρα και το δελτίο λέει ότι θα συνεχίσει αυτή η βροχή τουλάχιστον άλλες 4 μέρες… Σε περιμένω σε λίγες μέρες που θα ανεβάσω την συνέχεια….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Με ταξίδεψες!.. Όντως η αίσθηση στο σημείο αυτό πρέπει νά'ναι μοναδική! Υπέροχη η ξενάγησή σου, Αγγελική! Νά'σαι καλά..:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. καθε αφηγηση και ενα ταξιδι
    περιμενουμε με αγωνια αυτους τους πιγκουινους, και οτι αλλο εχεις να μας δειξεις με της φωτο σου και τη μοναδικη σου αφηγηση, εχεις ταλεντο Αγγελικη,
    νασε καλα να μας ταξιδευεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Όλγα μου, σε όλα παίζουν ρόλο και οι ιστορίες του μυαλού! Θέλω να πω ότι η σκέψη ότι βρίσκομαι στο ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας, ότι ο Ντιάζ έφτασε εδώ με την γαλέρα του και τα όνειρά του, στα μέσα του 1400μΧ κλπ, μου δημιουργούν την διάθεση να δω τον χώρο με ονειρικό τρόπο. Μόνο που δεν καταφέρνω να σας μεταδώσω το συναίσθημα.

    Ελευθερία, «ξεσκονίζω» φωτογραφίες πιγκουΐνων… Θυμάμαι την πρώτη φορά που τους συνάντησα με τις κόρες μου πιτσιρίκες. Τότε που ένας είχε τσιμπήσει το χέρι της μεγάλης και γελάω μόνη μου…
    Σε ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημέρα ή καλησπέρα (αυτό το θέμα με τη διαφορά ώρας πάντα με μπέρδευε :)και από μένα Αγγελική και στην υπόλοιπη παρέα! Οι περιγραφές σου είναι πολύ ζωντανές και οι φωτογραφίες σου επίσης! Αν έχεις και με ζωάκια και ειδικά με πιγκουίνους που τους λατρεύω, περιμένω με αγωνία το επόμενο ποστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Dark Chef έχουμε ακριβώς την ίδια ώρα! Είμαστε στον ίδιο γεωγραφικό μήκος, αλλά σε άλλο ημισφαίριο.
    Και εγώ λατρεύω τα ζωάκια! Και τα φωτογραφίζω με μανία! Περίμενε...
    Καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πανεμορφες φωτογραφιες αλλα και κατατοπιστικοτατο κειμενο. Nα εισαι καλα να μας δειχνεις τετοια ομορφα μερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Πολύ όμορφες φωτογραφίες αλλά και η περιγραφή καταπληκτική.Ένα υπέροχο ταξίδι ομορφιάς στην άγρια αυτή φύση που εγώ λατρεύω.
    Να σαι καλά, για να μας ταξιδεύεις πάντα σε τόσο όμορφα μέρη.
    Φιλιά και καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Είμαστε πολύ τυχεροί που μας ταξιδεύεις στην άκρη της γής, τόσο όμορφα και γλαφυρά. Τόσο αυθεντικά..
    Φιλώ σε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αγγελική καλησπέρα!
    Οι φωτογραφίες σου και οι πληροφορίες σου μας φέρνουν κοντά σ' αυτόν τον όμορφο τόπο.
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλημέρα και χρόνια πολλά, χρωματιστά και χαμογελαστά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Δημιουργία καλή βδομάδα! Σε ευχαριστώ!

    Λίνα μου, η Κρήτη έχει πολλά σημεία που μπορείς να βρεις μέρη με απερίγραπτη ομορφιά! Να περνάς καλά!

    Κατερίνα μου, και εγώ σου στέλνω φιλάκια!

    Δημητρούλα, σε ευχαριστώ!

    Όλγα μου, καλή βδομάδα να έχουμε! Σε ευχαριστώ για τις ευχές! Να είσαι καλά! Ακολουθώντας την γιορτή της γιαγιάς μου γιορτάζω 25 Μαρτίου. Όμως οι ευχές είναι πάντα καλοδεχούμενες!

    Καρδούλα μαζί σου! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή